Sider

tirsdag 4. desember 2012

Fjerde desember

Allerede fire dager ut i desember. I dag er det klart for første julekonserten og det gleder jeg meg til. Det er duket for mange fine opplevelser i julen. Nå har jeg begynt å strikke genser til 3-åring også. Hennes mariusgenser og pippigenser var for fine til å risikere å miste i barnehagen. Blir en helt enkel nøstebarngenser i superwashgarn. Litt julemusikk er jo aldri feil og et av mina absolutte favorittkor - Oslo fagottkor - har et aldeles supert juleshow. De har konserter i Lilleborg kirke 5-8 desember. Enkelte billetter er det vel fremdeles igjen.

Jeg gleder meg til jeg skal på konserten med denne herlige gjengen.

 Fra primstaven finner vi følgende: Dagen er til minne om sankt Barbara fra Nikomedia, som skal ha dødd tidlig på 300-tallet. Sagnet sier at hun ble innestengt i et tårn eller en hule av den hedenske faren sin, som meldte henne til de romerske styresmaktene da han fant ut at hun var blitt kristen. Hun ble torturert og til slutt halshogd av faren, som straks ble truffet av lynet og brent til aske. Sankt Barbara ble tatt ut av den katolske helgenkalenderen i 1989, da det ikke var funnet bevis for at hun faktisk hadde levd. Ettersom Barbara er knyttet til smell gjennom lynet er hun kjent som helgen for skyttere og fyrverkerimakere.


Dagen hennes blir dermed markert av mange artilleriregimenter, blant annet i Norge. Denne dagen skulle man tradisjonelt begynne å spinne til jule- og vinterklær. Man sa gjerne at sola forsvant denne dagen og kom tilbake på Luciadagen den 13. desember.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar