Sider

søndag 6. oktober 2013

100 år - Trass alt

I år er Det norske teater 100 år. Den 6. oktober er det 100 år siden Hulda Garborg åpnet et nynorsk-teater i hovedstaden.

Første forestilling var Jeppe på Berget - i norsk oversetting.  For et sjokk - for en fryktelig ting å gjøre.

Det ble et skikkelig teaterslag i Christiania i oktoberdagene i 1913. Målstriden ble blodig.

Men teateret holdt stand og i dag har de feiret sine 100 første år med gratis folkefest. Det har vært forestillinger både på hovedscenen (musikaler), scene 2 (barneteater) og scene 3 (det moderne teater). I tillegg har de i BUL-salen satt opp Ervingen av Ivar Aasen - det er jo Aasen-år også må vite. Ervingen var også åpningsforestilling ved det norske teaters sin aller første oppsetting - i Kristiansand 2. januar 1913.

Utdeling av billetter startet kl 11.00 i foajeen. Jeg dukket opp noen få minutter før til en kø som strakte seg meter på meter bakover. Det sies at den på det verste strakte seg helt ned til domkirken - det kan jeg hverken bekrefte eller avkrefte. Innen den tid hadde jeg fått sikret meg billetter til både musikaler og til Ervingen. Teateret hadde også omvisninger i dag, men det var nok (alt for) stor etterspørsel etter de. De billettene var borte innen jeg kom meg inn til utdelingen. Litt over en time i kø for å få billetter...... vel verdt det.

Det første jeg så var musikaler på hovedscenen. Jon Bleiklie Devik, Gjertrud Jynge, Pål Christian Eggen, Heidi Gjermundsen Broch, Paul Åge Johannessen, Heidi Ruud Ellingsen og Niklas Gundersen ga oss smakebiter fra et langt og bredt musikalliv på det norske teater. En uforglemmelig Bør Børson - fremført av Jon Bleiklie Devik, Piaf av Heidi Gjermundsen Broch, utdrag fra West Side Story, Ungen, Tolvskillingsoperaen, Speleman på taket blant annet. Og det absolutte høydepunktet Paul Åge Johannessen sang fra Les Miserables som han gjorde den gang han spilte Javert i 1988. Det var ståpels over hele kroppen og en intens ønske om å bli fraktet tilbake til salen den vinterkvelden i 1988 da jeg så Les Miserables for aller første gang.

Ellers så jeg Ervingen - som var mer en konsert enn et teaterstykke. Og inne i mitt hode var rollene besatt av ensemble fra teateret, men der tok jeg feil. Det var Vinje produksjonar som var invitert til å spille Ervingen.

Til slutt var det et vandreteater med Den mangfaldige scenen barne og ungdomsteater. De spilte gateslaget, og en forestilling 100 år er ingenting - lagt rundt gateslaget og oppsettingen av Jeppe på Berget i 1913.


 Mye folk som har møtt frem til bursdagsfeiring. Gateslag - og neida... vi tror jo ikke at Les Miserables er inspirasjon. Spesielt ikke med den røde fanen.
Og en hver 100-årig institusjon må få sin helt egne bok. Her er boken til det norske teater. Skrevet av Alfred Fidjestøl. Boken er ikke innkjøpt i dag. Jeg var selvfølgelig til stede under boklanseringen torsdag 3. oktober og sikret meg et eksemplar da.

1 kommentar:

  1. Det norske teater har gitt oss mye fin kultur.
    Jeg bor 1600 km unna, så det er sjelden jeg er der, men de gangene jeg har fått med meg en oppsetning, har jeg kost meg.

    SvarSlett