Sider

onsdag 28. mai 2014

Opera

Påsketur til København og man sjekker hva som muligens kan være av forestillinger på operaen. Det har man jo ikke vært og det måtte det gjøres noe med.

Billetter ble bestilt på forhånd og vi bestemte oss for å spise middag i operarestauranten.

Dro ut til operaen i god tid før bordreservasjonen for vi ville jo se oss omkring. Jeg er godt vant  til operaen her i Oslo og den er jo åpen "hele" tiden og det falt meg aldri inn at ikke andre operahus gjorde tilsvarende.

Operaen i København var "hermetisk" lukket. Vi så ikke et eneste dørhåndtak på yttersiden. Heldigvis var det noen på innsiden av de tette dørene som lurte på om vi hadde billetter til omvisning. Det måtte vi si nei til, men vi hadde bordreservasjon. Så vi fikk lov til å komme inn.


Operaen i København ligger også fint til ved sjøen.

Operaen gir litt inntrykk av å være et romskip der det ligger.

Vel inne så vandret vi rundt i de ulike etasjene på vei opp til restauranten. Kikket litt her og litt der.

De har noen fantastisk lekre lysekroner. Disse må være blant de vakreste jeg har sett.


Det nederste bilde er lysekronen sett fra rett under.

 Når vi kom så høyt opp at vi traff en servitør så antok vi at vi hadde kommet til restauranten, men de hadde ingen reservasjon på oss. Men vi skulle sikkert enda en trapp opp. Og det skulle vi.

Det ble vi mottatt av en hyggelig kelner og vist til bordet. Helt alene satt vi der - det var nok mer vanlig å bestille til neste bordsetting en halv time senere. Menyen var noe merkelig. Man kunne velge 5 eller 7 retter. Fem retter var maten og valget var 1. Grønnsaker - 2. Grønnsaker og fisk eller 3. Grønnsaker, Fisk og Kjøtt. Syv retter var det samme, men i tillegg fikk man ost og dessert. Dette siste kunne man velge å komme tilbake for å spise i pausen.

Valget falt på Grønt, fisk og kjøtt og jeg regnet med at hver rett kom inn som vanlig. Men her kom det et brett med 5 skåler på men grønnsaker, fisk og kjøtt fra venstre mot høyre. Anbefalingen var å begynne med kjøtt helt til høyre for det var lunt. Litt pussig egentlig og ga ingen følelse av å ha spist middag.

Vi fikk brettene servert av kelneren ved bordet, men etterhvert som det ble mange gjester så ble det mer samlebånd hvor brettene kom på traller av typen man bruker på institusjonskjøkken. Det ga en noe feil følelse. Desserten ventet vi godt og vel litt for lenge på..... men den smakte godt. Og de hadde skikkelig te i tekanne. Og det er alltid et pluss i margen.

Når maten var spist og regningen betalt - det var slett ingen dyr affære, så vandret vi ned trappen igjen.

Som jeg skrev så ga operaen inntrykk av å være et romskip. Og den store trekulen i midten med "gangbroer" rundt og avstikkere inn til trekulen forsterket det inntrykket.


Når vi sto nede og skulle finne ut hvor vi gikk inn - alltid greit å være i nærheten av døren når det åpnes for å komme inn, så fant vi ikke dørene. Man er jo litt mer enn nevrotisk i forhold til å være på plass når det begynner - så det naturlige var å spørre. Og de hadde en stor skyvedør rett ved der vi sto... sa jeg romskip?

Etterhvert så åpnes skyvedøren og vi kan tre inn i salen. Spennende å se hvordan dette er hos andre. Og jeg nevnte romskip?

Jeg har jo aldri vært inne i et romskip, men jeg har da sett nok filmer.

En flott forestilling av Porgy and Bess fantastisk fremført av sangere fra USA, Storbritannia og Nigeria. Dette var mitt første møte med hele forestillingen, men sanger som Summertime har jeg jo hørt flere ganger.

Ettersom operaen i København ikke ligger i gangavstand fra sentrum så var det spennende å se hvordan alle gjestene skulle komme seg inn til sentrum igjen etter forestilling, men det gikk (stort sett) veldig greit. Masse ekstrabusser i tillegg til ordinære rutebusser sørget for at man ikke måtte vente alt for lenge i en kjølig vind.

Og som sagt... et romskip har landet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar